¡Que aproveche! – czyli kuchnia hiszpańska jesienią.
Jest jesień i wielu z nas ma ochotę na dobre jedzenie. Można spróbować kuchni hiszpańskiej. Podam Wam parę fajnych przepisów moich hiszpańskich przyjaciół. Niektóre dania pewnie są Wam znane, ale te przepisy są sprawdzone i wszystkim polecam 🙂
Poniżej więcej przepisów – zapraszamy!
Gazpacho
- 1 kg pomidorów
- 1 ogórek
- ½ czerwonej papryki
- ½ cebuli
- ząbek czosnku
- trochę pszennej bułki
- oliwa
- ocet winny
- sól
- oregano
- woda, jeśli jest potrzeba
Warzywa pokroić, dodać czosnek, bułkę, wszystko zmiksować, dodać oliwę, ocet, sól, oregano do smaku i dobrze schłodzić.
Mojete murciano
- puszka pomidorów
- 1 słodka cebula
- puszka tuńczyka w oleju
- puszka oliwek (czarne lub zielone)
- 3 jajka na twardo
- oliwa
- sól
Wszystko pokroić, dodać sól, oliwę i wymieszać. Podawać schłodzone.
Sangría
- butelka czerwonego stołowego wina (vino de mesa)
- fanta cytrynowa
- owoce np. nektarynka, banan, gruszka, jabłko, cytryna
- trochę cukru
- odrobina koniaku (un chorrito)
Owoce pokroić, dodać do płynu. Podawać schłodzoną.
Un poco en español
Flan de huevo
- 1 litro de leche entera
- 9 huevos
- 9 cucharadas soperas de azúcar
– En una sopera (que se pueda meter en el horno), se pone el azúcar a derretir y caramelizar y que cubra ien el fondo. Luego se deja enfriar.
– Se pone a hervir la leche
– En un recipiente se echan los huevos y el azúcar, se baten y va echando la leche poco a poco.
– Se vacía el recipiente en la sopera y se mete en el horno a 180º, a unos 40 minutos.
Tarta de queso
- 400 ml de nata liquida
- 300 gr de queso de Filadelfia
- 1 sobre de gelatina
- galletas 8 ó 10
- mantequilla
- mermelada
– En una sartén se echa la mantequilla. Cuando esté caramelizada se mezcla con las galletas trituradas se pone en el recipiente final. (Como base)
– En un cuarto de litro de agua (reservando un poco para disolver la gelatina) se hierve y se mezcla con la gelatina.
– En un recipiente se monta la nata con la batidora, se añade el queso y la gelatina.
– Echar todo en el recipiente final y dejar enfriar 1 día.
– Poner la mermelada.
Smacznego!!!
Justyna Pyszczek
Zobacz wszystkie wpisy