KUCHNIA HISZPAŃSKA - Diálogo - szkoła języka hiszpańskiego w Lublinie

Blog Diálogo

16 Sty 2018 · Możliwość komentowania KUCHNIA HISZPAŃSKA została wyłączona

KUCHNIA HISZPAŃSKA

Kuchnia hiszpańska to nie tylko jak by się mogło zdawać owoce morza i ryby. Co prawda kuchnia ta w dużej mierze bazuje na tych składnikach, ale posiada też inne potrawy, którym dzisiaj się przyjrzymy.

Patatas bravas – są to pokrojone w kostkę smażone ziemniaki, przypominające frytki. Podawane są z ostrym, czerwonym sosem, jednak skład sosu różni się w zależności od regionu Hiszpanii.

Paella (Valencia) – w podstawowym wydaniu tego dania głównymi składnikami są kurczak i królik. Jednak często też używane są owoce morza. Całe danie opiera się na ryżu. Powinna być spożywana prosto z naczynia w którym została przygotowana.

Gazpacho – Jest to danie wywodzące się z Andaluzji. Jest to połączenie posiekanych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli oraz oliwy z oliwek, wody, octu winnego i soli. Gazpacho zawsze podawane jest na zimno. Jako wykończenie chłodnika – pokrojone w kostkę ogórki, cebulka, pomidory i listek bazylii.

Jamón Ibérico – Rodzaj szynki. Nie ma chyba w całej Hiszpanii baru gdzie nie moglibyśmy jej zobaczyć. Powstaje ze świni iberyjskiej, która jest hodowana na wolności w naturalnych warunkach i odżywia się w naturalny sposób.

Calamares a la romana – Kalmary są tylko potwierdzeniem tego, że wszystko smażone w głębokim tłuszczu smakuje wybornie. Są typowym daniem w Hiszpanii, w szczególności w miejscowościach nadmorskich. Podawane jako przekąski lub komponowane z daniem głównym.

Pulpo a la gallega – Danie wywodzące się z Galicji.Ośmiorniczki gotuje się z papryką, solą morską, na oliwie z oliwek i podaje z drobno krojonymi ziemniakami. Najczęściej podawane są w formie przystawki, ale niekiedy mogą być serwowane jako danie główne.

Tortilla española – Danie to w niczym nie przypomina popularnej w Meksyku tortilli. Jest to odmiana omletu, który jest przyrządzany z jajek, ziemniaków i innych składników. Wcale nie jest łatwo przygotować dobrą tortilla. Potrawa powinna być miękka w środku, a jednocześnie na zewnątrz spieczona i o złotym kolorze.

Crema catalana – deser pochodząca z Katalonii. Przypomina crème brûlée z Francji. Krem kataloński składa się ze słodkiej śmietany, mleka, żółtek, białego i ciemnego cukru. Poza tym dodaje się wanilię, cynamon, startą skórkę cytryny i pomarańczy.

Chorizo – Jest to hiszpańska odmiana kiełbasy. Bardzo często dodaje się do niej słodką, wędzoną paprykę przez co kiełbasa ma wyjątkowy smak i aromat. Są różne rodzaje chorizo; wersje słodkie, łagodniejsze i pikantne.

Fabada asturiana – Danie wywodzące się z Asturii, gdzie temperatura spada poniżej zera dlatego ludzie potrzebują tam właśnie takich dań żeby się ogrzać. Składniki la fabada to wędliny czasem dodaje się boczku (Do tego fasola i papryka). Po ugotowaniu wszystkiego powstaje zawiesista zupa fasolowa z mięsną wkładką.

Flan – kolejny deser wywodzący się z Półwyspu Iberyjskiego. Jest to danie opierające się na kremie jajecznym, najczęściej o smaku karmelowym. Co ciekawe danie to jest pieczone w piekarniku.

Arroz con leche – tłumacząc dosłownie jest to nic innego jak po prostu ryż na mleku. Ma kremową konsystencję i jest aromatyczny (gotowany powinien być ze skórką cytryny i wanilią).

Churros – Jednym z najpopularniejszych hiszpańskich deserów bez wątpienia są churrosy. Są to paluszki z ciasta parzonego smażone w głębokim oleju, zazwyczaj podawane do kawy lub gorącej czekolady. Hiszpanie spożywają je na śniadanie.

Turrón – odmiana nugatu, najczęściej sprzedawany w formie dużego batonu lub tabliczek, głównym składnikiem są migdały (całe lub zmielone), cukier i miód. Najczęściej jest spożywany podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Tapas – wszelkiego rodzaju zakąski. Spożywane są zazwyczaj podczas imprez, często do piwa są darmowe.

Fuet – katalońska wędlina, cienka kiełbasa wieprzowa pokryta szlachetną pleśnią.

Calamares en su tinta – Kalmary gotowane w atramencie produkowanym przez te właśnie zwierzątka. Innymi składnikami tego dania są między innymi: cebula, pietruszka, pieprz cayenne i kieliszek wina.

Bacalao al pil pil – dorsz gotowany w oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku do momentu, w którym przejmie jego smak.


Zobacz wszystkie wpisy

O dialogo

Diálogo istnieje od 2003 roku. Można śmiało powiedzieć, że w dziedzinie nauczania języka hiszpańskiego jesteśmy ekspertami. Uczymy hiszpańskiego od lat i dobrze się na tym znamy, czego dowodem są nowi kursanci przychodzący do nas z polecenia :-) Dowiedz się więcej

diálogo : Wybierz skuteczną metodę nauki hiszpańskiego

Co nowego słychać w szkole?

02 Kwi 24
Zapisy na egzamin DELE do 03.04!

Przypominamy, że tylko do środy, 03.04, można zapisywać się na egzamin DELE w sesji majowej! W maju przeprowadzimy egzaminy na …

Zobacz wszystkie aktualności
Zapisz się na egzamin DELE
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2024 Diálogo.