Kuchnia argentyńska

Kuchnia argentyńska jest dosyć charakterystyczna i znacznie różni się od tej, którą możemy napotkać w pozostałych krajach Ameryki Łacińskiej. Wynika to z silnych wpływów kuchni europejskich, przede wszystkim hiszpańskiej i włoskiej.
Większości z nas z pewnością kojarzy się z wysokiej jakości wołowiną i winem, jednakże dzisiaj przedstawimy wam również inne oblicze argentyńskiej gastronomii, o którym najprawdopodobniej nie mieliście pojęcia.
Najbardziej tradycyjną potrawą kuchni argentyńskiej jest asado, czyli po prostu mięso z grilla. Dla miłośników grillowania jest ona nieodłącznym elementem w trakcie spotkań z rodziną i przyjaciółmi podczas upalnych letnich wieczorów. Warto również dodać, że Argentyńczycy znani są z rekordowego spożycia wołowiny. Przeciętny Argentyńczyk zjada aż 100 kg wołowiny rocznie!
Wspominając o asado, nie możemy zapomnieć o chimichurri, czyli zielonym sosie używanym jako dodatek do mięs. Jego podstawą jest natka pietruszki, czosnek, liście oregano, oliwa i ocet winny. Aromatyczny sos znacznie wzbogaca smak spożywanego mięsa i nadaje mu lekkości.

Locro z kolei to rodzaj gulaszu-zupy, której podstawowymi składnikami jest fasola, kukurydza, warzywa i mięso. Jest bardzo sycąca i idealna na rozgrzanie. Istnieje wiele wersji tej potrawy. Co wiecej, możemy ją odnaleźć nie tylko w Argentynie, ale również w Boliwii, Peru i Ekwadorze.
A teraz coś dla miłośników deserów! Dulce de leche, bo o nim mowa, to słodka masa o kremowej konsystencji przypominająca karmel, wykorzystywana do przekładania ciasteczek, które często polewane są ciemną lub białą czekoladą. W Argentynie 90% słodyczy robionych jest właśnie przy użyciu tej słodkiej masy.

Tradycyjnym napojem w Argentynie jest yerba mate, czyli napar przygotowywany z suszonych liści ostrokrzewu, bez którego Argentyńczycy nie wyobrażają sobie życia. Stanowi odpowiednik herbaty lub kawy oraz pozytywnie wpływa na organizm- pobudza go, dodaje energii i poprawia koncentrację.
Zobacz wszystkie wpisy