Hiszpania w kuchni – Arroz con leche
Czym jest arroz con leche?
Ryż na mleku to jeden z najbardziej popularnych i tradycyjnych deserów hiszpańskich. Ma on swoje początki w kuchni arabskiej, skąd powędrował dalej do Andaluzji. Przyrządza się go w bardzo prosty sposób, korzystając z ogólnodostępnych produktów. Można go podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na ten przepyszny deser.
Składniki(na 4 porcje):
- 100 g ryżu
- 1 litr mleka
- 1 laska cynamonu
- cynamon mielony
- 70 g cukru
- 10 g masła
- kawałek skórki cytryny i pomarańczy
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlej mleko, dodaj ryż, laskę cynamonu oraz skórki cytrusów. Podgrzewaj na średnim ogniu, często mieszając. Pamiętaj, aby w żadnym momencie nie doprowadzić do zagotowania zawartości garnka.
2. Po upływie 45 minut dodaj cukier i gotuj jeszcze 10 minut, tak aby cukier się rozpuścił a ryż był odpowiednio miękki
3. Zdejmij garnek z palnika i dodaj masło. Następnie wyjmij laskę cynamonu i skórki cytrusów i wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaw do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając, żeby na powierzchni nie powstał kożuch.
4. Udekoruj deser mielonym cynamonem i podawaj na ciepło lub schłodzony.
Polecam dodatkowo obejrzeć ten filmik, w którym dokładnie jest pokazane jak wykonać arroz con leche:
¡Que aproveche! 😉
Zobacz wszystkie wpisy