Cztery dania Katalonii, które warto spróbować - Diálogo - szkoła języka hiszpańskiego w Lublinie

Blog Diálogo

2 Sty 2025 · Możliwość komentowania Cztery dania Katalonii, które warto spróbować została wyłączona

Cztery dania Katalonii, które warto spróbować

Katalonia graniczy z Francją i ma dostęp do Morza Balearskiego, przez swoje położenie jest często wybierana przez turystów. Oprócz malowniczych krajobrazów i ciekawych zabytków, region charakteryzuje się również pyszną kuchnią, o której chcemy wam opowiedzieć. W Katalonii można zjeść wiele przepysznych dań i deserów, ale zwrócimy waszą uwagę na cztery regionalne specjały.

Pan tumaca będzie pysznym początkiem idealnej kolacji! Sprawdzi się zwłaszcza w formie przystawki. To kromka chleba, na której znajduje się dojrzały pomidor. Jest on starty na tarce i przyprawiony oliwą z oliwek, solą oraz czosnkiem. Na tak przygotowanej kanapce często znajdziemy plaster “jamón serrano”, czyli surowej, podsuszonej szynki.

Na pierwsze danie polecamy zupę składającą się z kilku rodzajów mięs i warzyw. Escudella jest idealną zupą dla tych, którzy nie lubią zmywać naczyń, ponieważ jest daniem jednogarnkowym. Jest to typowa potrawa bożonarodzeniowa, ale z biegiem czasu pojawia się ona na stołach ciągu roku, a najczęściej w niedziele i święta. Do jej przygotowania potrzebujemy boczku, drobiu, wieprzowiny, kości wołowych i wieprzowych, świńskich nóg oraz uszu. Tak naprawdę chodzi o różne rodzaje mięs, które nadadzą zupie odpowiedni aromat. Tak przygotowany wywar gotujemy przez kilka godzin na wolnym ogniu. Na sam koniec, uzupełniamy zupę ugotowaną fasolą, kapustą, ryżem i makaronem. Całość doprawiamy czosnkiem, szafranem i tymiankiem.

Na drugie danie polecamy sałatkę o zaskakującej nazwie: esqueixada. Jest idealna na upalne dni. Jej głównym składnikiem jest suszony dorsz, a pozostałe dodatki to warzywa, takie jak: oliwki, pomidory, cebula. Całość uzupełniona jest aromatycznym octem winnym.
Jej przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje dosłownie kilka minut. Należy pokroić wszystkie wymienione wcześniej składniki i wymieszać.

I na koniec, tradycyjny kataloński deser. Crema catalana przygotowana jest z mleka, żółtek, śmietanki kremówki, cukru, mąki kukurydzianej, startej skórki z cytryny i pomarańczy oraz cynamonu. Delikatny krem przechowuje się w lodówce, a przed podaniem posypuje się go cukrem i podpala, aby powstała błyszcząca skorupka. Zrobienie tego deseru nie jest skomplikowane. Do garnka wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy cynamon i startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Zawartość garnka należy zagotować, a następnie odstawić do przestygnięcia na około 30 minut. Następnie do drugiego naczynia wsypujemy cukier i dodajemy żółtka, musimy rozetrzeć je mikserem. Dodajemy odrobinę mleka i wlewamy płynną masę do garnka z zagotowanym mlekiem. Całość należy zagotować stale mieszając, w momencie gdy masa zacznie wrzeć natychmiast zdejmujemy ją z palnika. Przelać w miseczki i posypać cukrem, a następnie go skarmelizować.


Zobacz wszystkie wpisy

O dialogo

Diálogo istnieje od 2003 roku. Można śmiało powiedzieć, że w dziedzinie nauczania języka hiszpańskiego jesteśmy ekspertami. Uczymy hiszpańskiego od lat i dobrze się na tym znamy, czego dowodem są nowi kursanci przychodzący do nas z polecenia :-) Dowiedz się więcej

diálogo : Wybierz skuteczną metodę nauki hiszpańskiego

Co nowego słychać w szkole?

12 Mar 25
Ostatnie miejsca na kurs do Walencji!

Wyrusz z nami na językową przygodę w Walencji! Jeśli jeszcze nie podjęliście decyzji, to jest Wasza ostatnia szansa. ❗️Czekamy na …

Zobacz wszystkie aktualności
Zapisz się na egzamin DELE