Día de Muertos, czyli Dzień Zmarłych w Meksyku
Día de Muertos, czyli Dzień Zmarłych w Meksyku jest obchodzony całkowicie inaczej niż w naszym kraju.
W dniach 1 oraz 2 listopada organizowany jest wyjątkowy festiwal dla wszystkich zmarłych. Meksykanie wierzą, że w tych dniach ich bliscy zmarli mogą powrócić by nacieszyć się towarzystwem rodziny, dlatego też trzeba ich należycie przywitać.
Pochodzenie święta
Día de Muertos obchodzone jest w całym kraju, ale najhuczniej świętuje się na południu Meksyku. Święto wywodzi się z tradycji azteckiej i początkowo było obchodzone w miesiącu zwanym Tlaxochimaco (narodziny kwiatów) – początek sierpnia. Kolonizatorzy aby przybliżyć święto do tradycji chrześcijańskiej przenieśli je na początek listopada. Nie udało im się jednak narzucić smutnego charakteru święta.
Święto zostało wpisane na listę Arcydzieł Ustnego i Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO w 2003 roku.
Jak obchodzone jest święto?
Pierwszy dzień listopada, Día de los Angelitos, poświęcony jest duszom dzieci, zaś drugi, Día de los Muertos, pamięci dorosłych. W każdym meksykańskim domu, szkole i niemal każdej firmie czy urzędzie budowane są altares de muertos czyli specjalne ołtarzyki, na których składane są ofrendas– ofiary w postaci jedzenia, napojów i innych przedmiotów związanych ze zmarłym. Rodzina zmarłego przygotowuje jego ulubione potrawy, które gwarantują żywym opatrzność zmarłego przez cały rok. Ołtarze dekoruje się także pomarańczowymi kwiatami cempaxóchitl, , cukrowymi czaszkami, pan de muertos (rodzaj bułeczek), świecami, wodą, solą oraz zdjęciem zmarłej osoby.
Święto jest również celebrowane na ulicach podczas procesji ku czci zmarłych. Najważniejszym punktem Święta zmarłych jest wizyta na cmentarzu po której organizowany jest piknik, podczas którego serwowane jest wówczas pulque (coś w rodzaju wina z agawy) tequilę lub mezcal oraz doprawioną chili czekoladę, a także cygara. Meksykanie spędzają noce na rozmowach ze zmarłymi, jedzą, piją a także urządzają tańce do których muzykę zapewniają mariachi.
Co ciekawego można zobaczyć?
Na ulicach można spotkać poprzebierane kościotrupy, przedstawione jakby wykonywały rutynowe czynności np. podczas jazdy na rowerze, gry na gitarze czy podczas ślubu.
W sklepowych witrynach widnieją miniaturowe trumienki, szkielety oraz czaszki wykonane z czekolady, marcepanu, cukru, gliny lub papieru.
Calaveras de dulces
Calaveras de dulces są to typowe dla Meksyku słodkości przypominające ludzkie czaszki. Są wykonane z cukru, doprawione tequilą, amarantusem (szarłatem wyniosłym), oraz czekoladą. Czaszki są bogato ozdobione kolorami a także imionami zmarłych.
Pan De Muerto
Meksykańskie bułeczki Pan De Muerto to tradycja sama w sobie. Są wypiekane z okazji Święta Zmarłych w Meksyku, ze względu na oryginalność i sposób jego obchodzenia.
W Święto Zmarłych przygotowuje się je z wzorem przypominającym czaszkę i skrzyżowane piszczele. Bułeczki przygotowuje się nie tylko na ten dzień, takie bułeczki można robić również przez resztę roku, wtedy symbol czaszki zastępuje się zwyczajnie zwykłą kuleczką z ciasta, a „piszczele” zwyczajnymi paskami.
Źródło zdjęć: https://unsplash.com/
Zobacz wszystkie wpisy