Region La Rioja - Diálogo - szkoła języka hiszpańskiego w Lublinie

Blog Diálogo

22 Lis 2016 · Możliwość komentowania Region La Rioja została wyłączona

Region La Rioja

La Rioja jest regionem autonomicznym położonym na północy Półwyspu Iberyjskiego. Przepływają przez nią dwie rzeki – Ebro i Oja (Río Oja), od której pochodzi nazwa tego obszaru. Malownicza kraina granicząca z krajem Basków, Nawarrą, Aragonią oraz Kastylią i Leonem słynie nie tylko z przebiegającego na jej terytorium Camino Francés, pięknych zamków i klasztorów, ale przede wszystkim z wielkiego oddania kulturze wina i turystyki winiarskiej. Rioja Alta, Rioja Baja i Rioja Alavesa to podregiony, których żyzne ziemie dają początek najlepszym czerwonym winom Hiszpanii.

Wilgotna i górzysta Rioja Alta oraz wyżynna i sucha Rioja Baja otaczają stolicę regionu, Logroño. Otoczone rzeką Ebro miasto jest bogate w interesujące zabytki, jak Catedral de la Redonda czy Iglesia Santiago El Real. Stanowi też centrum gospodarcze regionu. Haro, położone niedaleko na północny wschód od Logroño, w enoturystyce jest uznawane za winiarską stolicę prowincji La Rioja. To właśnie tutaj odbywa się co roku 29 czerwca Batalla del vino, czyli słynne wzajemne oblewanie się trunkiem.

Nazwa hiszpańskiego wina Rioja jest zastrzeżona dla trunków wytwarzanych na obszarze regionu. Wina wysokiej jakości i tym samym spełniające najwyższe wymagania mogą korzystać z certyfikatu pochodzenia Denominación de Origen Calificada (DOC). Produkuje się przede wszystkim wina czerwone, ale także różowe i białe.

Ze względu na jakość owoców, okres i sposób starzenia, wyznaczone są cztery rodzaje wina rioja. Joven albo Cosecha oznaczone jako wino regionalne (Garantía de Origen) to najmłodsze wino przeznaczone do natychmiastowego spożycia. Crianza to wina wysokiej jakości, które leżakują od dwóch do trzech lat w dębowych beczkach. Wina Reserva są bardzo wysokiej jakości, czerwone dojrzewają 3 lata, w tym rok w dębowych beczkach, zaś białe starzone są 2 lata, w tym co najmniej pół roku w dębowych beczkach. Wina o najlepszej jakości to Gran Reserva. Wina czerwone leżakują w dębowych beczkach co najmniej dwa lata, a następnie co najmniej trzy lata w butelkach. Białe leżakują 4 lata, w tym co najmniej 6 miesięcy w dębowych beczkach. Warto podkreślić, że liczni producenci wydłużają okres starzenia wina.

Muzea Wina – Museos del vino:
-Bodega – Museo Ontañón w Logroño
-Centro de Interpretación del Vino w Haro
-Museo Vivanco de la Cultura del Vino w Briones

Winiarnie – Bodegas:
-Bodega Marqués de Riscal w Álava
-Ramirez de La Piscina w San Vicente de la Sonsierra
-Bodega Marqués de Vargas w Logroño

Będąc w regionie La Rioja, warto zainteresować się więc winiarniami. Hiszpańskie bodegas, choć przeważają te nowoczesne i  przystosowane do szerokiej produkcji, to istnieją też tradycyjne, które kryją w sobie niesamowity urok. Małe, urokliwe miasteczka i stare winiarnie sprawiają, że można przybliżyć się do historii i tradycji związanej z wytwarzaniem wina.

Autorka: Katarzyna Tylec


Zobacz wszystkie wpisy

O dialogo

Diálogo istnieje od 2003 roku. Można śmiało powiedzieć, że w dziedzinie nauczania języka hiszpańskiego jesteśmy ekspertami. Uczymy hiszpańskiego od lat i dobrze się na tym znamy, czego dowodem są nowi kursanci przychodzący do nas z polecenia :-) Dowiedz się więcej

diálogo : Wybierz skuteczną metodę nauki hiszpańskiego

Co nowego słychać w szkole?

02 Kwi 24
Zapisy na egzamin DELE do 03.04!

Przypominamy, że tylko do środy, 03.04, można zapisywać się na egzamin DELE w sesji majowej! W maju przeprowadzimy egzaminy na …

Zobacz wszystkie aktualności
Zapisz się na egzamin DELE
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2024 Diálogo.