Kuchnia regionalna Asturias - Diálogo - szkoła języka hiszpańskiego w Lublinie

Blog Diálogo

6 Wrz 2019 · Możliwość komentowania Kuchnia regionalna Asturias została wyłączona

Kuchnia regionalna Asturias

Asturias to region położony na północy Hiszpanii. To właśnie tam narodziła się cywilizacja królów katolickich, z której powstało dzisiejsze państwo.

Region ten charakteryzuje się przepiękną roślinnością, górzystym terenem oraz bogatą kuchnią. Dziś chcemy was zabrać w podróż po kuchni Asturias. 

Cachopo

Cachopo składa się z dwóch dużych filetów z wołowiny, przedzielonych serem i plastrem hiszpańskiej szynki jamón. Podaje się je opanierowane, często z ziemniakami, papryką czy pieczarkami. Chociaż z pozoru nie rózni się od innych filetów, jest to stare danie znane już od XVIII w., które zyskało popularność na początku XX w.

La Sidra

Cydr jest znakiem rozpoznawczym Asturias. Jest to niskoprocentowy napój alkoholowy do którego produkcji używa się jabłek. Istnieją różne rodzaje cydru,a w niektórych barach robi się nawet z niego sangríę. Mimo że cydr produkuje się w wielu miejscach na świecie, tylko w Asturia wlewa się go do szklanek czy kufli w charakterystyczny sposób, co po hiszpańsku możemy wyrazić la sidra se escancia. Kiedy pójdziecie do baru i zamówicie cydr,

kelner unosząc rękę z butelką nad głowę i podtrzymując szklankę nisko, przeleje do niej cydr. Napój spada więc do szklanki ze sporej wysokości, więc trafienie wymaga to nieco sprytu 🙂

W filmiku poniżej możecie zobaczyć jak to wygląda i przekonać się czy sidra escanciada ma inny smak niż wlewana normalnie 🙂

Cabral i inne sery

Asturia jest znana w Hiszpanii z produkcji serów. Cabral ( queso de Cabrales) to najsłynniejszy asturyjski ser o intensywnym smaku i bogatym amomacie. Ten miękki, niebieski ser pleśniowy produkuje się w okolicy miejscowości Cabrales. Wytwarza się go z trzech rodzajów mleka: krowiego, koziego i owczego. Następnie ser dojrzewa 5 miesięcy w naturalnych jaskiniach w górach Picos de Europa. Asturias słynie też innych rodzajów sera: Gamonéu – niebieskiego sera pleśniowego, kruchego i twardszego niż Cabral, wyrabianego w Cangas de Onis,

Casín – z mleka krowiego, o pikantnym smaku,

Queso Afuega’l Pitu- o formie przeciętego stożka i kremowej konsystencji,

oraz wielu innych gatunków. Pomimo wyśmienitego smaku tych serów nie są one niestety dostępne poza Hiszpanią.

Fabada

Fabada ma konsystencje gęstej zupy, której podstawowym składnikiem jest regionalna odmiana białej fasoli – tzw. faba asturiana. Danie to zawiera też kilka rodzajów mięsa: chorizo, kaszanki(morcilla), boczku i golonki. Jest to więc potrawa dosyć kaloryczna i treściwa. Przepis na nią przedstawiamy poniżej:

Składniki

50 dag fasoli jaś
25 dag wędzonego boczku (pociętego lub w kawałku)
pętko chorizo (zdjąć flak)
2 kaszanki (dobrej jakości, najlepiej w naturalnym flaku)
1 golonka (peklowana)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki szafranu lub 1 łyżeczka kurkumy
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka wędzonej papryki hiszpańskiej lub ostrej papryki, pieprz
sól

Sposób przygotowania:

Dzień przed gotowaniem dania wszystkie mięsa zalać ciepłą wodą i moczyć. W osobnym naczyniu tak samo należy postąpić z fasolą. Następnego dnia fasolę dodać do mięsa. Wrzucić obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę i czosnek, zagotować i usunąć szumowiny. Dolać 1/2 szklanki zimnej wody, zmniejszyć ogień i dodać szafran lub kurkumę i inne przyprawy (wyłączając liście laurowe, które należy dodać na godzinę przed końcem gotowania). Gotować pod przykryciem przez 2 godziny, aż fasola będzie miękka. Garnek zestawić z ognia. Wyjąć mięso. Pokroić je i dodać do fasoli

Casadielles

Po przystawce z serów, daniach głównych jak cachopo czy fabada pora w końcu na deser. Przypominające zwinięte naleśniki casadielles, wypełnione są masą z orzechów włoskich i laskowych, cukru i anyżu, czasem także migdałów i suszonych owoców. Same naleśniki są robione z ciasta kruchego, podobnego do francuskiego.

Carbayones

Deser ten jest typowy dla stolicy Asturias – Oviedo. Składa się z ciasa francuskiego wypełnionego masą z mielonymi migdałami, jajkami,koniakiem i cukrem. Z wierzchu cabrayones są polane specjalnym syropem na bazie cukru, soku z cytryny i cynamonu. Pyszności!

Zrobiliście się głodni? Jeśli tak to koniecznie musicie odwiedzić Asturias w czasie waszej kolejnej wycieczki do Hiszpanii, by spróbować opisanych tu potraw.


Zobacz wszystkie wpisy

O dialogo

Diálogo istnieje od 2003 roku. Do dziś zaufało nam w sumie ponad 2000 kursantów i cieszymy się stale rosnącą grupą dialogowiczów. Uczymy hiszpańskiego od lat i dobrze się na tym znamy, czego dowodem są nowi kursanci przychodzący do nas z polecenia :-) Dowiedz się więcej

diálogo : Wybierz skuteczną metodę nauki hiszpańskiego

Co nowego słychać w szkole?

20 Lut 20
Konwersacje z lektorem natywnym!

¡Hola miłośnicy języka hiszpańskiego! Zapraszamy na Lutowe konwersacje z Leticią w Szkole Języka Hiszpańskiego Diálogo Jeśli uczysz się w Diálogo konwersacje masz …

Zobacz wszystkie aktualności
Zapisz się na egzamin DELE
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2020 Diálogo.