Kostaryka, Wenezuela, Honduras - Diálogo - szkoła języka hiszpańskiego w Lublinie

Blog Diálogo

12 Mar 2018 · Możliwość komentowania Kostaryka, Wenezuela, Honduras została wyłączona

Kostaryka, Wenezuela, Honduras

Podróże to jedna z najczęściej wybieranych  form spędzania wolnego czasu. Dla osób zainteresowanych kulturą hiszpańską szczególnie polecamy Amerykę Łacińską, która według nas jest jednymi z najciekawszych miejsc do spędzania wakacji. W tym poście skupimy się na trzech państwach: Kostaryce, Wenezueli i Hondurasie.

KOSTARYKA – Costa Rica (hiszp. Bogate Wybrzeże)

Jest to państwo położone nad Morzem Karaibskim i Oceanem Spokojnym, które graniczy od północy z Nikaraguą i od południa z Panamą.

Kostaryka to przede wszystkim kraina wyżynna z licznymi aktywnymi i nieaktywnymi wulkanami. Na obszarze nizinnym znajdziemy piękne rzeki oraz bajeczne laguny, które nadają wrażenie rajskiej wyspy.

Głównymi atrakcjami na tej malowniczej wyspie są oczywiście plaże i wspaniała, turkusowa tafla Morza Karaibskiego i Oceanu Spokojnego. Szczególnie polecamy Playa Negra, która jest położona koło wioski Cahuita czy Puerto Viejo de Talamanca.

Dla osób, które nie są wielbicielami beztroskiego leżenia na plaży, mamy przygotowane inne atrakcje, na przykład zwiedzanie licznych kościołów i katedr (Bazylika Nuestra de los Angeles w mieście Cartago), parków (Park Narodowy Manuel Antonio, Tortuguero), czy muzeów (Muzeum Złota).

Kostaryka słynie także z olbrzymiego rezerwatu leniwców, którego właścicielem jest 68-letnia Judy Avey-Arroyo, od 1992 roku pomaga tym ssakom.

A teraz kilka słów o kuchni. Wyróżnia się ona dobrym smakiem i łagodnością, a podstawowe składniki to ryż i czarna fasola. Tradycyjne danie „Casado”  to typowy obiad na Kostaryce, które składa się z carne asada (ryba lub kurczak) oraz sałatki. Podczas dnia możemy zasmakować także w licznych przystawkach, na przykład: chimichurri (pomidory, cebula, sok z limonki i tortilla), czy chifrijo (ryż i fasola z chicharrones – smażone skrawki skóry wieprzowej).

Głównymi artykułami eksportowymi są kawa i banany, które stanowią ważną część lokalnej kultury.

WENEZUELA (‘’Mała Wenecja’’)

Kraj, który słynie z pięknych kobiet, które nieraz wygrywały konkurs Miss Universe, baseballu, najtańszej ropy naftowej na świecie i najwyższego wodospadu.
Państwo położone jest na północy Ameryki Południowej i graniczy z Brazylią, Kolumbią i Gujaną. Jest jednym z najpiękniejszych krajów Hispanoameryki ze względu na dżungle, bajeczne wodospady, zjawiskowe fale czy laguny. Wybrzeża Wenezueli zdobią piękne piaszczyste plaże, które znajdują się na licznych zatokach i półwyspach.

W środkowej części kraju i na półwyspie Paria spotkamy się z dość stromymi, górzystymi wybrzeżami. Wenezuela to odpowiednie miejsce do uprawiania sportów wodnych, m.in. nurkowania. Oprócz sportów wodnych istnieje wiele innych form aktywności, m.in. jazda konna na ranczach, czy gra w golfa.
Jedne z najpopularniejszych atrakcji turystycznych to: wyspa Margarita i malowniczy archipelag Los Roques.

Kolejnym miejscem wartym odwiedzenia w tym jakże wspaniałym kraju jest Park Narodowy Canaima z najwyższym wodospadem świata- Salto Ángel.

El Salto Ángel

Także Parque Nacional Los Médanos de Coro jest ważnym ośrodkiem turystycznym charakterystycznym dla tego kraju. Ta wspaniała kraina wydm znajduje się na północy kraju, a piaskowe góry sięgają nawet do 40 metrów.


Charakterystycznym daniem Wenezueli jest arepa, czyli placki z ciasta, które można faszerować różnymi składnikami, jak na przykład fasola, mięso i ser. Banan w Wenezueli stał się tak popularny, że mieszkańcy tego wspaniałego państwa niemal nie wyobrażają sobie deseru bez niego, albowiem jest on tam podawany w różnych postaciach – pieczony, smażony, grillowany lub miksowany. Jednym z innych typowych dań Wenezueli jest pabellón criollo, które składa się z ryżu, podsmażonych bananów, fasoli oraz mięsa wołowego. Kolejnym typowym daniem wywodzącym się z Wenezueli jest hallacatradycyjna potrawa bożonarodzeniowa, która składa się z surowego lub gotowanego mięsa i dodatków (np. oliwek) zawiniętych w ciasto kukurydziane i liść bananowy a następnie ugotowanych. Składniki są opcjonalne i w zależności od regionu możemy spotkać się z różnymi odmianami tej potrawy.

HONDURAS lub też bardziej oficjalnie: Republika Hondurasu

Jest to państwo w Ameryce Środkowej, pomiędzy Morzem Karaibskim a Oceanem Spokojnym. Honduras graniczy na zachodzie z Gwatemalą a na południowym wschodzie z Nikaraguą i na południowym zachodzie z Salwadorem. Do  Hondurasu przynależą również przybrzeżne wyspy. Największymi wyspami Hondurasu są Wyspy Bahia.

Stolicą tego pięknego państwa Ameryki Łacińskiej jest miasto o bardzo melodycznie brzmiącej nazwie: Tegucigalpa. Według statystyk, Honduras to jedno z najniebezpieczniejszych miejsc na Ziemi (nie licząc państw objętych wojną). Jednakże mieszkańcy Hondurasu uchodzą za jedną z najmilszych nacji Ameryki Łacińskiej.

W Hondurasie jest wiele miejsc, które warto zobaczyć. Przede wszystkim są to piękne plaże gdzie pod palmami czas mogą spędzić ludzie chcący wypocząć z dala od zgiełku miasta. Najpopularniejszymi plażami Hondurasu są: Roatan, Utila, Guanaja i Trujillo.

Jeśli natomiast nie interesuje nas leżenie i wygrzewanie się w słońcu. Jeśli chcielibyśmy coś zobaczyć lub pozwiedzać, dla tych wycieczkowiczów także Honduras znajdzie liczne atrakcje jak chociażby stolica tego państwa. W Tegucigalpie zobaczyć możemy liczne kościoły jak na przykład Catedral de San Miguel czy Iglesia Los Dolores. Innym miejscem wartym naszego czasu w Tegucigalpa jest Parque La Concordia, gdzie możemy zobaczyć wiele rzeźb osób ważnych dla całego kraju i jego kultury.

Następnym celem naszej podróży powinny być  Copan Ruinas, czyli ruiny miasta Majów, ponadto w Hondurasie możemy zobaczyć jezioro (Położone 20 km na wschód od miasta Santa Bárbara i doliny rzeki Ulúa.)

Wypadałoby również wspomnieć o bogatej kuchni Hondurasu. Kuchnia ta inspirowana jest smakami meksykańskimi. Tak jak w całej Ameryce potrawy opierają się głównie na użyciu kukurydzy, bananów i kurczaka. Jeśli Europejczycy myślą o kukurydzy wyobrażają sobie żółtą kolbę, natomiast w Hondurasie znane są różne odmiany, jak żółta, czarna, fioletowa, pomarańczowa czy biała. W Hondurasie znane są również takie przysmaki kuchni meksykańskiej jak tortilla, chuchitos (tortilla nadziewana a następnie wrzucana do głębokiego tłuszczu i w ten sposób smażona), nachos czy enchiladas. Kolejnym składnikiem ważnym w diecie mieszkańców Hondurasu są ryby i wszelkie owoce morza takie jak krewetki czy kalmary.

Innym smakołykiem rodem z Hondurasu, niespotykanym w innych krajach Ameryki Łacińskiej jest topedo, jest to suszona wołowina z bananami, jajkami i mlekiem kokosowym. Ważnym składnikiem dla tej kuchni jest ryż co wyróżnia ją od kuchni meksykańskiej i gwatemalskiej.

Towary eksportowe Hondurasu to kawa, banany, ryby, skorupiaki, cukier i twarde drewno.

Gdzie najchętniej byście się wybrali? 🙂


Zobacz wszystkie wpisy

O dialogo

Diálogo istnieje od 2003 roku. Można śmiało powiedzieć, że w dziedzinie nauczania języka hiszpańskiego jesteśmy ekspertami. Uczymy hiszpańskiego od lat i dobrze się na tym znamy, czego dowodem są nowi kursanci przychodzący do nas z polecenia :-) Dowiedz się więcej

diálogo : Wybierz skuteczną metodę nauki hiszpańskiego

Co nowego słychać w szkole?

02 Kwi 24
Zapisy na egzamin DELE do 03.04!

Przypominamy, że tylko do środy, 03.04, można zapisywać się na egzamin DELE w sesji majowej! W maju przeprowadzimy egzaminy na …

Zobacz wszystkie aktualności
Zapisz się na egzamin DELE
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2024 Diálogo.